Klik op button om de tekst te lezen

Verhogen of vernederen?

Het is vandaag biddag en dat is ook terug te zien in de tekst van vandaag. Wat de farizeeër bidt, lijkt een heel dankbaar gebed. Misschien lees je het in eerste instantie wel zo: “wat mooi dat hij zo dankbaar is dat hij het zo goed heeft dat hij zijn gaven (de tienden) kan geven”. Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat hij boven andere mensen gaat staan en mensen zoals de tollenaar nog even een trap naar beneden geeft. Zodat hij voor zichzelf nog wat hoger komt te staan. Als we dan verder lezen dan wordt duidelijk dat dat niet is hoe God het bedoelt heeft. Juist degene die zichzelf vernederd zal verhoogd worden en wie zichzelf verhoogd zal vernederd worden.

Wat ik opvallend vond is de volgorde waarin dit staat. Ook al is het, als je al een tijd in de christelijke kringen bent, een heel bekende tekst. In de Bijbel staat het precies andersom dan hoe ik het gewend ben te horen (en ik het hier ook weer heb getypt). “Wie zichzelf verhoogt zal worden vernederd, en wie zichzelf vernedert zal worden verhoogd.” Ik heb er niet voor gestudeerd, maar door deze volgorde lijkt het tweede deel te blijven nagalmen. En als het laatste deel “wie zichzelf vernedert, zal worden verhoogd” zo blijft hangen, bid je eigenlijk al mee met de tollenaar: “wees mij zondaar genadig”.

Stelling

Ik vind het lastig om mezelf te zien als zondaar

Auteur van de dag

Over Martiene Faber

Over Martiene Faber

Mijn naam is Martiene Faber-Geertsema en ik woon sinds ruim 2 jaar in Marum, samen met mijn man. Ik ben grotendeels opgegroeid in (de GKv van) Enumatil. Sinds anderhalf jaar heb ik een webwinkel met thee en theepakketten (www.taartboekenthee.nl). Deze pakketten zijn ontstaan vanuit de gedachte dat je even een momentje voor jezelf hebt/even weg bent, maar toch op je eigen plek. Dit doe ik naast mijn “gewone” werk voor Lifelines.

Reageren? Graag!

Dat kan via onderstaand formulier. Om je reactie te kunnen verzenden is het nodig om je naam en mailadres in te vullen.
De reactie komt binnen bij het redactieteam.

1. Bij een vraag krijg je persoonlijk antwoord van één van de redacteuren
2. Jouw reactie is een opmerking en komt onder het bericht te staan