Klik op button om de tekst te lezen

Trek je mooiste kleren aan!

Wat een heftige slotzin: Velen geroepen, slechts weinigen uitverkoren. Veel Bijbellezers zijn daar op afgeknapt. Ze hoorden er in: je kan wel geroepen wezen, maar als je niet uitverkoren bent ben je kansloos, vergeet het maar.

Prikkelend is deze afsluiting zeker. Maar als je goed kijkt zie je toch maar een stampvolle feestzaal. Zo zuinigjes is de koning dus ook weer niet. Maar inderdaad, een hele groep mensen die eerst op de lijst stonden zijn niet eens komen opdagen – wat een belediging voor de uitnodiger –  en in die gevulde zaal is blijkbaar ook iemand die er niet hoort.

Dus geroepen-zijn is op zichzelf nog geen garantie voor deelname aan het feest. Je kan blijkbaar de hartelijke uitnodiging gewoon, brutaal, hooghartig, naast je neerleggen en lekker wegblijven. Je kan ook in het gedrang van de haastig opgetrommelde menigte vol goede en slechte mensen een meeloper zijn en makkelijk de feestzaal binnenstappen, zonder je te realiseren wat er eigenlijk gebeurt. Hé, je komt wel op een bruiloftsfeest terecht hoor! O, nooit bij stilgestaan. Denk je dat je zo wel even mee kan profiteren zonder enige voorbereiding? Moet die feestkoning jou maar nemen zoals je bent? Dat doet hij natuurlijk niet. Deze koning wil wel graag feestvierders zien, maar geen klaplopers.

Dat loopt dus uit op buitenste duisternis, op tranen en wroeging. De waarschuwing hier is helder: Gods uitnodiging is gemeend, en niemand is er te slecht voor, hoeren, tollenaars en moordenaars zijn ons al voorgegaan, komt allen tezamen – maar als je nu weet dat je naar een bruiloft gaat, wat doet dat met jouzelf?

[ays_survey id="2"]

Vraag:

als je weet dat je naar die bruiloft mag, wat doet dat met jouzelf?

Auteur van de dag

Tiemen Dijkema

Tiemen Dijkema

Tiemen Dijkema is sinds 2020 emerituspredikant van de Gereformeerde Kerk te Enumatil. Hij woont in IJlst

Reageer gerust

Dat kan via onderstaand formulier. Om je reactie te kunnen verzenden is het nodig om je naam en mailadres in te vullen. De reactie komt binnen bij het redactieteam.

Er zijn 2 mogelijkheden:
1.Bij een inhoudelijke vraag krijg je persoonlijk een antwoord van één van de redacteuren
2. Bij een opmerking komt jouw reactie onder de bijdrage te staan