Klik op button om de tekst te lezen

Oei, ik groei!

Er zijn veel gelijkenissen over een zaaier, graan en akkers. Denk aan het graan dat moet sterven voor het vrucht draagt (over Jezus zelf), de gelijkenis van het zaad en het onkruid (over de wereld) en de gelijkenis van vandaag over waar het zaad terecht komt. Het zaad, dat is Gods woord. Het gaat hier over jouw hart, de plek waar het zaad moet ontkiemen. Dat maakt het ook spannend – hoe staat het met jouw hart? In welke categorie val jij?

Maar het is niet de bedoeling om jezelf of een ander de maat te nemen. Het gaat hier om de mate waarin je luistert en kunt ontvangen. Luister je niet? Dan ontvang je niets, Gods woord ontkiemt niet. Luister je maar half? Dan ontvang je maar de helft. Luister je helemaal? Dan ontvang zelfs meer dan je had kunnen dromen. Het zaad zal ontkiemen, Gods woord draagt vrucht.

Dat is nog steeds een beetje spannend – hoe weet je nu of je wel luistert en groeit? Wat als je geen vruchten ziet? Over die groei zegt de gelijkenis: je weet niet hoe het zaad ontkiemt. Maak je dus niet druk over het groeitempo of de vruchten – dat is voor ons geheim, maar gelukkig niet voor God. Je hoeft alleen maar te luisteren: lees je bijbel, zie God in de natuur om je heen, in de contacten met je naasten. Richt je op hem, hij zorgt wel voor de groei, het gaat hem immers om de oogst!

 

Stelling:

Je eigen groeitempo: bijhouden of loslaten?

Dit lied vind ik erg mooi, raakt niet direct de kern, maar biedt vast troost aan mensen die zich vaak niet genoeg voelen.

Avelien Haan

Auteur van de dag

Avelien Haan

Avelien Haan

Reageer gerust

Dat kan via onderstaand formulier. Om je reactie te kunnen verzenden is het nodig om je naam en mailadres in te vullen. De reactie komt binnen bij het redactieteam.

Er zijn 2 mogelijkheden:
1.Bij een inhoudelijke vraag krijg je persoonlijk een antwoord van één van de redacteuren
2. Bij een opmerking komt jouw reactie onder de bijdrage te staan