Klik op button om de tekst te lezen

Man van Smarten

Welk beeld van Jezus heb jij? Leeuw van Juda, zoon van God, het Woord, Verlosser, vriend, broer? Allen Bijbelse beelden. Jesaja profeteert hier over de Man van Smarten. Wij weten nu dat hij op Jezus doelt, maar de Joden in Jesaja’s tijd wisten dat niet en generaties later, in Jezus’ tijd, zagen ze het niet. Terwijl zij toch eeuwenlang wachtten op de beloofde Messias.

“Niet de lijnen maar de bocht” is een lied van De Dijk met enkel tegenstellingen. Zoek het maar eens op, de tekst is prachtig. “Het is jezelf niet, maar je naaste”, “Het is het uiten, niet het innen” en “Niet de twijfel, maar de hoop”. Huub van der Lubbe sluit af met “Het is de speurtocht, niet de vondst”. Die laatste woorden slaan de spijker op z’n kop.

De Joden wisten dat de Messias zou komen. Ze bedreven trouw hun godsdienst, kwamen samen in de tempel en synagoge, hielden zich aan de Thora. En toch, toen Jezus voor hen stond zagen velen Hem niet. Sterker nog, velen hadden een hekel aan Hem, wilden Hem dood. Cynisch genoeg ging daarmee precies Jesaja’s profetie in vervulling. Hoewel, cynisch? Het moest naar Gods plan wel op deze manier gaan.

Terug naar Huub z’n spijker; het is een levenslange speurtocht. Naar Jezus en naar de weg die Hij wijst. Met vallen en opstaan, met pieken en dalen. Gelukkig mogen we dat met elkaar doen, want samen speuren gaat beter dan alleen. Bovendien èn Goddank staat onze Vondst al vast.

[ays_survey id="2"]

Doordenker:

Zou jij Jezus herkennen, wanneer Hij voor je staat?

Auteur van de dag

Johan Sikkema

Johan Sikkema

Man van Willemien, vader van Anne en Renée, jeugdouderling GKv Aduard, maatschappelijk betrokken, sportief fietser, vertegenwoordiger van beroep

Reageer gerust

Dat kan via onderstaand formulier. Om je reactie te kunnen verzenden is het nodig om je naam en mailadres in te vullen. De reactie komt binnen bij het redactieteam.

Er zijn 2 mogelijkheden:
1.Bij een inhoudelijke vraag krijg je persoonlijk een antwoord van één van de redacteuren
2. Bij een opmerking komt jouw reactie onder de bijdrage te staan