Klik op button om de tekst te lezen

DIENEN? IK? MAAR HOE DAN?

We wonen sinds 1992 in Enumatil. Er woonden toen nog veel grote gezinnen. Prachtig hoe de dorpskinderen na schooltijd lekker buiten speelden op straat, in de tuinen, op de speelweide:
alles eindeloos! 

Als “import-gezin” horen we rond half zes opeens door de Dorpsstraat schallen: ‘Thuuskommen, piele wassen!’ Dan ergens buiten ‘Wie hept gien piele’…  en dan antwoord uit de Dorpsstraat: ‘toch thuuskommen!’ Binnen ons gezin is dit nog steeds een hilarische uitspraak!’ 

Wij hebben vaak verbijsterd zitten luisteren. Hoezo?…Wat?… Nou ja… u raadt het al: de oproep was gewoon “thuiskomen en handen wassen, we gaan eten!” 

Wat voor ons heel normaal is, handen wassen voor het eten, was in Israël net iets uitgebreider: handen én voeten wassen voor het eten. Het land is zanderig en stoffig, dus ga je ergens eten, doe je je sandalen uit. Dan komt er een bediende die jouw gezicht en voeten reinigt. Héél gewoon. Opgefrist ga je nu aan tafel voor de maaltijd.

 En nu die laatste maaltijd van Jezus met zijn discipelen: alles is perfect voorbereid! De kamer goed, de maaltijd klaar, de tafel gedekt… Maar: niemand die jouw voeten wast en dus ben je eigenlijk niet ‘klaar’ om te eten. Iedereen is er en zit ongewassen op z’n plek… Dan staat Jezus op, knoopt een handdoek om en pakt de wasteil om vieze voeten te wassen!

Alsof koning Willem Alexander op vrijdag langskomt bij de kerkschoonmaak, een schort omknoopt en aankondigt even de galerijen te dweilen… ‘Maar Majesteit…dat hoeft U toch niet te doen!? Nee, WA hoeft dat niet en Hij hoefde dat niet te doen, maar doet het wel!

 Ongelofelijk wat God door Zijn Zoon voor ons deed, maar ook ongelofelijk wat Diezelfde Zoon voor ons over had. Ik overdenk het, maar doorgrond het niet!

 

Om over na te denken

Waarin stel ik mij, zonder eigenbelang, dienstbaar op?

Auteur van de dag

Janine Wilts

Janine Wilts

Ik ben Janine Wilts uit Enumatil, ik werk als leerlingbegeleider bij het Gomarus College VMBO in Groningen.

Reageer gerust

Dat kan via onderstaand formulier. Om je reactie te kunnen verzenden is het nodig om je naam en mailadres in te vullen. De reactie komt binnen bij het redactieteam.

Er zijn 2 mogelijkheden:
1.Bij een inhoudelijke vraag krijg je persoonlijk een antwoord van één van de redacteuren
2. Bij een opmerking komt jouw reactie onder de bijdrage te staan