Klik op button om de tekst te lezen

DE TRANEN VAN JEZUS

De intocht van Jezus in Jeruzalem wordt in veel kerken herdacht op Palmzondag, een week voor Pasen. De stille, goede of heilige week. In Jeruzalem was het allesbehalve stil. De stad was vol reizigers, die waren gekomen voor het Pesachfeest, het feest van de bevrijding uit Egypte. Nu is Jezus in aantocht en de mensen stormen uitzinnig van vreugde Hem tegemoet. Massale euforie.

En Jezus zelf? Waarom heeft Hij om een ezelsveulen gevraagd? Het is een koninklijk recht van het eerste gebruik en dat wekt verwachtingen bij de leerlingen…Vandaag gaat het misschien wel gebeuren dat Jezus Koning wordt! Het doet denken aan David die na zijn zalving ook op een ezel naar zijn troon reed. Het klopt immers met wat de profeet Zacharia al heeft gezegd: ‘Juich vrouwe Sion, Jeruzalem, schreeuw het uit van vreugde! Je koning is in aantocht, bekleed met gerechtigheid en zege. Nederig komt hij aanrijden op een ezel, op een hengstveulen, het jong van een ezelin.’.  (Zacharia 9:9).

Op het moment zelf herinneren de discipelen zich niet dat een veelvoud van opmerkelijke profetieën hier in vervulling gaat. Dat realiseren ze zich pas achteraf. Voor nu laat iedereen zich meeslepen in de situatie van het naderende feest en de komst van Jezus. Behalve de farizeeën, zij knarsetanden van woede om de aandacht die Jezus weer heeft van het volk. Na de opwekking van Lazarus zijn ze erg nerveus geworden. De toestand met die Jezus uit Nazaret loopt uit de hand. Zij herinneren zich wel de profetieën.

Feest? Jezus huilt en het zijn geen tranen van vreugde. Temidden van het feestgedruis huilt Jezus om de verloren toestand van zijn volk, voor wie Hij bereid is te sterven. Daarom gaat Hij naar Jeruzalem.

Voor de kinderen
Een lied dat gaat over hoe de Here Jezus op het veulen van een ezel naar Jeruzalem rijdt. Iedereen is blij, maar de Here Jezus is verdrietig omdat Hij weet wat er in Jeruzalem gaat gebeuren. De mensen zullen Hem in de steek laten en alles vergeten wat Hij gedaan heeft.

 

Nadenker:

Als Jezus morgen komt, vindt Hij ons dan bereid, ontvangen wij Hem als onze Koning?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Auteur van de dag

ELLY VAN DER KRIEKE

ELLY VAN DER KRIEKE

Lid GKv De Rank, Zuidhorn

Reageer gerust

Dat kan via onderstaand formulier. Om je reactie te kunnen verzenden is het nodig om je naam en mailadres in te vullen. De reactie komt binnen bij het redactieteam.

Er zijn 2 mogelijkheden:
1.Bij een inhoudelijke vraag krijg je persoonlijk een antwoord van één van de redacteuren
2. Bij een opmerking komt jouw reactie onder de bijdrage te staan