Klik op button om de tekst te lezen

Aangeraakt

Elkaar aanraken. Ieder mens heeft daar behoefte aan. Dat kleine gebaar, het kan je zo goed doen. Door de regels van de afgelopen twee jaar hebben we ervaren dat je het ook zo echt kunt missen.

In dit verhaal uit Marcus is afstand houden er niet alleen omdat deze huidziekte besmettelijk is, maar ook dat het je onrein maakt. Wie leed aan huidvraat – of melaatsheid zoals het ook genoemd is – stond op afstand, van God en mens. De Tempel was verboden terrein. Je werd gemeden door mensen. Je moest het zelf roepen, en anders deed de ander het wel: wegwezen jij!

Wat een moed moet je dan verzamelen om dicht bij Jezus te komen. Het is voorstelbaar dat Jezus op dit moment in de synagoge is. Veel mensen bij elkaar. En deze zieke durft te komen, en vraagt om reinheid. Jezus kan het geven! Dus meer dan genezing: herstel van de band met God, en met Gods volk. Weer in de tempel mogen komen, dát kan Jezus geven. Wat een geloof!

En Jezus raakt de zieke aan. Teder, liefdevol. In dat ene gebaar zit eigenlijk alles. De afstand wordt overbrugd. De ziekte, de besmettelijkheid, en vooral ook de onreinheid wordt in die aanraking weggenomen. Deze aanraking doet alles met deze mens: opening naar het nieuwe leven.

 

[ays_survey id="2"]

Stelling:

Hoe zou dat voelen: door Jezus aangeraakt worden?

Auteur van de dag

Roelof Tigelaar

Roelof Tigelaar

Predikant GKv Zuidhorn

Reageer gerust

Dat kan via onderstaand formulier. Om je reactie te kunnen verzenden is het nodig om je naam en mailadres in te vullen. De reactie komt binnen bij het redactieteam.

Er zijn 2 mogelijkheden:
1.Bij een inhoudelijke vraag krijg je persoonlijk een antwoord van één van de redacteuren
2. Bij een opmerking komt jouw reactie onder de bijdrage te staan